• De Europese durfinvesteerder KR1 zette in een vroeg stadium in op cryptoplatform Ethereum.
  • De oprichters van KR1 mikken nu ook op Polkadot, een vergelijkbaar cryptoplatform met een iets andere insteek.
  • Ook geven ze aan welke kansen ze zien voor DeFi: financiële transacties die worden afgehandeld via blockchaintoepassingen.

Investeringsmaatschappij KR1 is één van de toonaangevende durfinvesteerders in Europa die zich richt op cryptomunten en toepassingen van blockchaintechnologie.

De beleggingsmaatschappij heeft een notering aan het pan-Europese handelsplatform Aquis en stak onder meer geld in cryptoplatforms zoals Ethereum, Polkadot en SatoshiPay.

Sinds 2016 is de beurskoers van KR1 met een slordige 28.000 procent gestegen. Het fonds biedt beleggers een manier om indirect mee te liften op ontwikkelingen in de cryptomarkt.

Oprichters George McDonaugh en Keld van Schreven van KR1 spraken met Insider over hun beleggingsfilosofie voor de cryptomarkt.

KR1 heeft in een vroeg stadium ingezet op Ethereum, het blockchainnetwerk dat diverse applicaties heeft die gebaseerd zijn op zogenoemde 'smart contracts'.

Dit zijn bijvoorbeeld transactie-afspraken tussen twee partijen die via een stukje computercode worden vastgelegd. Vervolgens kan zo'n smart contract op de Ethereumblockchain (het digitale logboek waarop transacties worden vastgelegd) worden uitgevoerd.

Zo wordt het Ethereumnetwerk onder meer gebruikt voor zogenoemde non-fungible tokens (NFT's). Dit zijn digitale echtheidscertificaten waarmee het eigenaarschap van een specifiek object kan worden vastgelegd op de blockchain. 

Lees ook: Dit moet je weten over NFT’s, de digitale verzameltokens die voor miljoenen verkocht worden

De cryptomunt die bij het Ethereumnetwerk hoort is ether. Deze week bereikte ether het hoogste koersniveau ooit. Maar KR1 zet zijn kaarten niet alleen op ether. De investeringsmaatschappij belegt ook in cryptofora als Polkadot.

DeFi: financiële diensten op de blockchain

Eén van de thema's waar KR1 zich op richt is decentralized finance (DeFi), ofwel de toepassingen van blockchaintechnologie om financiële transacties die nu via intermediairs plaatsvinden in hoge mate te automatiseren, zonder tussenkomst van derde partijen zoals banken, verzekeraars en andere financiële dienstverleners.

Een manier om de waarde van toepassingen van DeFi te meten is het daadwerkelijke gebruik van cryptovaluta bij transacties die gekoppeld zijn aan smart contracts. Het gaat dan om de hoeveelheid ether (of een andere cryptomunt) die wordt ingezet voor de afhandeling van DeFi-contracten.

Onderstaande grafiek van analisten van Bank of America toont dat er sinds afgelopen jaar daadwerkelijk groei zit in de bedragen aan cryptogeld die worden ingezet voor de uitvoering van DeFi-contracten.

Bank of America graph on value locked
Bron: Bank of America

Mede-oprichter Van Schreven van KR1 denkt dat huidige experimentele fase van decentralised finance doorzet, maar ziet ook dat er op een zeker moment een koppeling moet komen met de activiteiten in de klassieke financiële wereld. Beleggers moeten zich dan ook bewust zijn van de uitdagingen die er zijn op het gebied van regulering.

Soorten transacties via DeFi

Het team van KR1 kijkt momenteel vooral naar twee ontwikkelingen die de toepassing van financiële transacties op blockchains verder kunnen helpen.

1. Leningen zonder onderpand

Bij leningen die worden verstrekt via blockchaintechnologie gaat het veelal om transacties waarbij onderpand wordt gevraagd. Als de tegenpartij een afspraak namelijk niet nakomt, heb je alsnog een claim op een onderpand van de ander. Een soort verzekeringspolis.

In de klassieke financiële dienstverlening worden er ook leningen zonder onderpand verstrekt. In dat geval is zekerheid over de identiteit van de tegenpartij cruciaal. Dit is bij blockchaintoepassingen op het gebied van decentralised finance niet altijd mogelijk, omdat het soms kan gaan om anonieme tegenpartijen.

Momenteel wordt er gewerkt aan mogelijke oplossingen voor dit probleem. Zo heeft KR1 geÍnvesteerd in het project Union Finance, waarbij wordt gekeken of je sociale connecties van een groep personen kan gebruiken als verificatiemiddel om leningen aan individuen te verstrekken.

2. Leningen met een vaste rente en derivaten

Een tweede ontwikkeling bij toepassingen van decentralised finance betreft de rentestructuur van leningen.

"Veel leningen waarmee wordt gewerkt bij DeFi-producten kennen een variabele rente. De volgende stap zijn producten met een rentes die voor langere tijd vaststaan", licht McDonaugh toe.

KR1 richt zich specifiek op projecten die het mogelijk moeten maken om leningen met een vaste rente aan te bieden.

Daarnaast kijkt de investeerder naar mogelijkheden voor derivaten op de blockchain, ofwel producten zoals opties en termijncontracten die gebaseerd zijn op een onderliggende waarde. Een project dat zich hierop richt is Vega, een protocol dat de handel in derivaten mogelijk wil maken op een gedecentraliseerd netwerk.

De meerwaarde van Polkadot

Het team van KR1 kijkt ook naar het platform Polkadot. Dit staat in principe los van het fenomeen decentralised finance, maar kan wel een belangrijke rol gaan spelen bij het succes van DeFi. 

Polkadot is namelijk een protocol dat het mogelijk maakt om verschillende blockchains met elkaar te verbinden. Het kan er dus voor zorgen dat apart ontwikkelde DeFi-toepassingen met elkaar kunnen communiceren.

De oprichters van KR1 denken dat het in de toekomst handig kan zijn als heel specifieke toepassingen van decentralised finance aan elkaar gekoppeld kunnen worden.

"Je kunt een handelsplatform voor bijvoorbeeld derivaten laten draaien op één specifieke blockchain. Maar met Polkadot kan je zo'n platform ook koppelen aan een breder netwerk", schetst McDonaugh.

Polkadot kan hiermee een oplossing bieden voor een aantal problemen waar het Ethereumnetwerk mee worstelt, denken de oprichters van KR1.

Polkadot kan een aantal dingen waar het Ethereumnetwerk moeite mee heeft, volgens Van Schreven. Het is goedkoper, sneller en er kunnen makkelijker besluiten worden genomen over aanpassingen.

Van Schreven merkt op dat sommige software-ontwikkelaars die eerst op het Ethereumnetwerk actief waren, overstappen naar Polkadot. "Dit wordt één van de winnaars van de komende paar jaar, misschien wel de komende 100 jaar."

[activecampaign form=28]

LEES OOK: Dogecoin is 13.000% gestegen door een hype op sociale media – 5 experts geven aan waarom dat verdacht veel lijkt op de gekte rond GameStop